Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A masszázs élettani hatásai

A MASSZÁZS ÉLETTANI HATÁSAI

- A masszázs fogásaival kiváltott mechanikai ingerek részben közvetlenül, részben pedig közvetett úton (neurohumoralis úton) befolyásolják a sejtek működését.
- A befolyásolás elsősorban lokális (helyi), de távoli szervekre is tudunk hatni vele az idegrendszer útján.


HELYI HATÁSOK

- A mechanikai ingerek kitágítják az ereket, elősegítik az anyagcserét.
- Javul a vérellátás, ezáltal a szövetek oxigén- és tápanyagellátása, gyorsul a nedvkeringés és a fáradsági termékek kiürülése.
- A masszázs pozitív hatására nagyobb területen alakul ki értágulat, csökken a vérnyomás, bekövetkezik a szív tehermentesítése.


TÁVOLHATÁSOK

- Közvetett úton tudunk reflexes irányítással hatni a bőr alatt található idegvégződések ingerlésével a beidegzésnek megfelelő belső, távolabb lévő szerv funkciójára, befolyásolhatjuk a szerv működését.
- Létre jöhet ún. konszenzuális hatás, vagyis az egészséges oldal kezelésekor reflexes úton létrejönnek ugyanazok a pozitív hatások az ellenoldalon is. Így lehet például a begipszelt kar csontjaiban, izomzataiban kedvező hatást elérni az egészséges ellenoldal masszírozásával.


ÁLTALÁNOS HATÁSOK

- Fokozódnak a nedvkeringések (vér, nyirok), az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, emelkedik a testhőmérséklet, nő a vizelet kiválasztása, mélyül a légzés, jótékonyan hat a bőrre, a kötőszövetre, az izomzatra, az idegrendszerre.

A MASSZÁZS HATÁSA A BŐRRE ÉS A KÖTŐSZÖVETRE


- A mechanikai hatásra meggyorsul a szarupikkelyek leválása, így a hám kicsit megvastagodik, edzettebbé, ellenállóbbá válik.
- A bőr sejtjei, rostjai megújulnak, rugalmasabbakká válnak.
- Lassul az öregedés folyamata.
- A test térfogata masszázs hatására mérhetően kisebb lesz.

- Csökkenek a keringési zavarok.
- A kötőszövetben található kóros anyagcsere termékek felszívódása felgyorsul, a bőr alatt lévő feszülések, letapadások megszűnnek.
- A masszázs, hatással van az izomzatra, meggyorsítja az anyagcserét, a bomlástermékek eltávozását.
- Megszünteti a fáradságérzést, az oxigénnel, tápanyagokkal bőven ellátott izom jól működik, teljesítő- képessége nő, az izommunka gyors és kitartó lesz.
- Nyugtatóan hat az idegrendszerre, ellátja az agyat a szellemi munkához szükséges friss, oxigénben és tápanyagban gazdag vérrel.