Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A stressz hatása szervezetünkre

2014.07.23

 A stressz hatása szervezetünkre

Amikor a szervezet kilendült nyugalmi állapotából, fokozottan reagál az ingerekre, aktiválódnak az egyensúlyt újra megteremtő szabályozó rendszerek, stresszes állapot alakul ki. 
Számos jel figyelmeztet erre.

Vannak fizikai, viselkedésbeli, érzelmi, kognitív és spirituális tünetek.

A fizikai tünetek közé tartozik a fejfájás, az emésztési zavarok, a gyomorfájás,a tenyér izzadása, az alvászavarok, a derékfájás, a merev nyak és váll, a szapora szívverés és a fáradtság. 
A viselkedésbeli tünetek a túlzott dohányzás, a kényszeres rágógumizás, parancsolgatás, mások kritizálása, az éjszakai fogcsikorgatás, túlzott alkoholfogyasztás vagy túlevés. 

Az érzelmi tünetek a sírás, az idegesség, az unatkozás, az érzékenység, a képtelenség a változtatásra, a düh, az oktalan szomorúság és az ingerlékenység.

A kognitív tünetek közé sorolhatjuk a világos gondolkodás nehézségét, a feledékenységet, a kreativitás hiányát, az emlékezetvesztést, valamint a humorérzék elvesztését. 
A spirituális tünetek a cinizmus, a kétségek, a mártírkodás és a tanácstalanság.

Kapcsolatainkban a stressz okozhatja, hogy képtelenek vagyunk kijönni másokkal, hamar feldühödünk, görcsösek leszünk vagy csökken a libidónk.

Hazánk lakossága még tetézi a bajt azzal is, hogy a dohány- és alkoholfogyasztásban és az öngyilkosságban a statisztikák élén állunk. 
Az emberek úgy érzik, hogy szükségük van valamire, ami segíti elviselni az élet kegyetlen realitását. 
Az elmúlt években az élet minden területét megfertőzte a kábítószer jelenléte.

Ezekben a szerekben keresnek valamit embertársaink, valamit, amit elvesztettek.

Folyt.köv.